Diables

Banyetes

Tabalers

Polseguera

LA POLSEGUERA.

Diables d’Argentona (Maresme)
Tipus: Truja
Material: Fibra de vidre, resina de poliéster.
Any de construcció: 2007/2008
Constructor: Marc Sala
Pes: Per determinar
Mides: Alçada: 2,60m. Llargada: 1,50m. Amplada: 1,60m.
Punts de Foc: 14 (8 per surtidors titani o super carretilla, i 6 per patums o tubs cracker)
Tracció: Portat per una persona. En repòs s’aguanta sobre quatre potes d’alumini.
Acompanyament musical: El ball de la truja.

Anecdotàri.

El 1997 es va fer una primera bèstia, la Truja. Era en forma d’ariet portada per quatre persones, amb un ball propi de tabals i gralles. Degut a varis motius, entre ells que la bèstia necessitava quatre persones per ballar, es va decidir fer una bèstia nova. L’actual truja Polseguera. El seu nom va ser triat per votació, d’entre diverses opcions, pels membres de la colla.

Perquè repicatruges?

Una vella història de la tradició oral fa que als vilatans i vilatanes d’Argentona se’ns conegui com a Repicatruges, era adient donçs que la imatge de la colla fos una truja.

La història explica que a finals del segle XVII la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona, aquest en veure les condicions en què estava la parròquia – l’aviram passejava i picotejava lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust-, va amonestar al capellà. Després d’això, el bisbe va decidir anunciar una segona visita per tal de comprobar si s’havien corretgit les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.

Aleshores, i durant algun temps, el poble i el seu mossén van estar esperant, expectants, la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un aconteixement de grans dimensions degut a la rellevància de l’estament eclesiàstic basrceloní. El campaner es va erigir en l’encarregat d’estar a l’aguait i van acordar que, faria saber a toc de campana als argentonins i argentonines el moment precís quan el bisbe arribés al poble, per així poder-li fer una bona rebuda. Un bon dia, el campaner veiè des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament començà a repicar campanes per avisar que el bisbe s’acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera no era pas la carrossa d’una autoritat religiosa sinó un carro d’un pagés amb dues truges ben bacones.

Des de llavors, i gràcies a aquesta història de confusió d’un bisbe per uns garrins, a la gent d’Argentona se la coneix com a “repicatruges” i diuen que al bisbe encara li dura l’empipada.

Polseguereta

La Polseguereta

Material: Fibra de vidre i alumini
Any de construcció: 2015
Pes: —–
Constructor: Taller del Dimoni Pelut (Marc Sala Audet)
Mides: Llargada: 80cms. amplada: 120cms. Alçada: 160cms.
Tracció: Carregada interiorment per 1 persona
Punts de Foc: 5

Anecdotari:

Es va estrenar per la Festa Major de Sant Domingo del 2015, la iniciativa sorgeix de la colla de Diables d’Argentona, l’objectiu era dotar la colla infantil, Els Banyetes, d’una figura de foc i es decideix que sigui la filla de la Polseguera (2008), la bèstia de la colla adulta. El nom de Polseguera ve donat per la llegenda que atorga el mot de repicatruges als vilatans d’Argentona: “al poble s’esperava la visita del bisbe de Barcelona, el campaner al veure la polseguera que s’aixecava camí enllà, va fer repicar les campanes. Quina va ser la sorpresa que aquella polseguera al entrar al poble no era el carruatge del bisbe sinó un carro amb dues truges ben bacones.”